Оберкаппель (нем. Oberkappel) — Австрин Лакха Австри федералан латтана йукъара коммуна. Рорбах гуонан йукъайогӀу.

Коммуна
Оберкаппель
нем. Oberkappel
ХӀост
ХӀост
48°33′11″ къ. ш. 13°46′17″ м. д.HGЯO
Пачхьалкх  Австри
Федералан латта Лакха Австри
Гуо Рорбах
Истори а, географи а
Майда
Центран локхалла 511 метр
Сахьтан аса UTC+1:00[d], UTC+2:00[d]
Бахархой
Бахархой
Идентификаторан терахьаш
Телефонан код +43 7284
Поштан индекс 4144
Автомобилан код RO
oberkappel.at
Картин тӀехь
Оберкаппель картан тӀехь
Оберкаппель
Оберкаппель картан тӀехь
Оберкаппель

Географи нисйе бӀаьра

Оберкаппел има површину од 12 км². Општина се налази на северу покрајине Горња Аустрија, на крајњем северу Аустрије. И границе са Немачком и са Чешком су близу. ХӀордан сизал локхалла 511 метр. Дозанашца йу Вегшайд (Лаха Бавари), Коллершлаг, Зарлайнсбах, Атцесберг, Пфарркирхен-им-Муьлькрайс, Нойштифт-им-Муьлькрайс коммунаш.

Спорт и рекреација нисйе бӀаьра

Кроз ово место пролазе европске пешачке руте Е8 и Е10. Е8 иде од Ирске преко, између осталог, Холандије (која се назива Оеверлоперпад и Лингепад у Холандији) преко Немачке, севера Аустрије и Словачке до граница Пољске и Украјине, а такође укључује део у Бугарској, са будућом метом Истанбул у Турској. Е10 долази из Лапоније и вози преко Финске, бившег ДДР-а, Чешке Републике и Аустрије до Бозена/Болцана у северној Италији; Постоје планови за проширење руте преко Француске и источне обале Шпаније до Гибралтара.

Историја нисйе бӀаьра

Место је првобитно било у Хохстифту Пасау. Према земљишној књизи Ранариедл из 1581. године, Оберкапел је припадао жупи Вегсцхеид. 1783 се осамосталила као парохија. Током секуларизације 1803. године, место са највећим делом области Хохстифтишен пало је у руке надвојводе Фердинанда од Тоскане и његовог бирачког тела Салцбург. Место је потом дошло у Баварску 1805. године. Оберкапел припада Горњој Аустрији од 1814. године и од тада је погранични град са Баварском. Након што је Аустрија припојена Немачком царству 1938. године, место је припало Гау Обердонау. Током Другог светског рата Оберкапел је био место где су савезничке трупе први пут ушле на територију Аустрије. После 1945. године дошло је до опоравка Горње Аустрије. Данас је Оберкапел мали туристички град.

Познати Оберкапелери нисйе бӀаьра

Бахархой нисйе бӀаьра

Бахархойн дукхалла
1 январь 2016[3]1 январь 2018[2]
746725

Билгалдахарш нисйе бӀаьра

Хьажоргаш нисйе бӀаьра